accu bekijken bij vorst

Kapotte accu bij vorst

Het hele jaar door vallen auto’s stil en dus is pechhulp het hele jaar erg handig. Er zijn echter drie momenten waarop het aantal bezoekers op pechhulp overzicht sterk toe neemt: de zomervakantie, wintersportvakantie en bij de eerste vorst. In dit artikel geven we u tips om pechgevallen door kou te voorkomen.

Accu bij warmte en kou

De scheikundige reactie die in een accu een stroom opwekt gaat moeizamer bij koude dan bij warmte. Bij een goede accu is er echter ook bij vorst nog genoeg vermogen om bijvoorbeeld de startmotor genoeg energie te geven om de motor te kunnen starten. Is de accu niet meer zo goed, door ouderdom, of door een aantal keer “leeg te zijn getrokken”, dan kan het zijn dat de kou er voor zorgt dat de startmotor niet meer genoeg vermogen krijgt om de motor te laten starten.

Is de accu nog goed?

Bent u technisch aangelegd? Dan kunt u de kwaliteit van de accu meten met een multimeter. Bent u niet zo technisch, ga dan langs de garage om de accu te laten beoordelen. Dit heeft als voordeel dat u de oude meteen kan laten vervangen door een nieuwe als dat nodig blijkt. Dat is waarschijnlijk meteen de reden dat bijvoorbeeld Kwikfit uw accu gratis test. Juist om pechhulp te voorkomen biedt ook de Wegenwacht een gratis accucheck aan aan haar leden.

De accu is niet meer goed

Is uw accu niet meer goed en wilt u hem toch nog niet vervangen? Neem dan in ieder geval een goede pechhulp verzekering. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om toch zo lang mogelijk met de accu te kunnen blijven rijden. De dynamo laadt de accu op tijdens het rijden, maar de accu loopt leeg door stroomgebruikers. U raadt het al:

  • Vermijd korte ritjes: De accu heeft dan niet voldoende tijd om op te laden
  • Vermijd stroomverbruik:
    • Laat overdag bij voldoende buitenlicht en zicht de lampen uit, zeker bij korte ritjes
    • Laat de radio uit
    • Schakel de achterruit en spiegelverwarming uit

Heeft u andere tips om pechhulp door een kapotte accu te voorkomen? Deel ze met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *